http://www.firenzeguide.dk
 
Kunsthåndværk, tradition & shopping
Firenze har siden tidernes morgen haft en stor og vigtig håndværksproduktion – byens beliggenhed ved Arno-floden gav allerede i den tidlige middelalder glimrende mulighed for fremstilling, farvning og forarbejdning af uld- og silkeklæde. Sølvsmede, guldsmede, rammemagere, trædrejere, møbelsnedkere, nøglemagere, garvere – der var ikke den type håndværk, som ikke var at finde i den blomstrende by.

Idag er hovedparten af håndværksproduktionen flyttet udenfor byen. I området omkring Firenze er især lædervare-produktionen med tasker, tegnebøger olign meget present. Der er dog stadig nogle af de små værksteder med kunsthåndværk tilbage i centrum, især i Oltr’Arno; sydsiden af Arnofloden. Her findes fx sølvsmede, forgyldere og rammemagere i et område, hvor også antikvitetsforretningerne kan studeres.

Forarbejdningen af klæde og læder er simpelthen tradition, ikke mærkeligt at mange af de berømte modehuse har deres begyndelse i Firenze og stadig er her at finde. Shopping er en oplagt del af et besøg i Firenze – hvadenten det bare skal være lidt vindueskiggeri eller turen er tilrettelagt netop med formålet at forny gardaroben.

Godt at vide er det, at forretningerne i Firenze åbner ved 9-10 tiden, nogle holder siesta mellem kl 13 og 16, mens en stor del af butikkerne i den mest centrale del af byen holder åbent hele dagen, og lukker ved 19-20 tiden. Denne åbningstid gælder mandag til lørdag; nogle forretninger holder dog lukket mandag formiddag. I højsæsonen (fra marts til oktober) samt i december har mange butikker i centrum åbent også om søndagen. Så det er sjældent noget problem at bruge pengene; ny taske og nye sko har man jo altid brug for..

Generelt er hele Firenzes historiske centrum spækket med butikker, de fornemste af slagsens finder man på Via Tornabuoni og Via della Vigna Nuova, området mellem Domkirken og Palazzo Vecchio er værd at udforske – ikke blot de store gader, men også de små stræder fx bagved rådhuset.
Holder man af at gå på markedet, er fødevaremarkederne Sant’Ambrogio og Mercato Centrale at sætte på listen.
Udendørs markeder med lædervarer, tørklæder olign. finder man ved San Lorenzo og ved Mercato Nuovo. Er man til rigtigt italiensk marked af den slags, hvor boderne sætter op faste steder afhængig af ugedagen, så er Firenzes omrejsende marked at finde i Cascine-parken (vest for centrum) tirsdag formiddag. Her findes både skidt og kanel – fra restlagre af designertøj til det værste plastikken kan præstere. Lidt bedre markeder (men stadig blandede landhandler) findes i forstæderne Sesto Fiorentino og Scandicci hver lørdag.

Outlets med alle former for mærkevarer er at finde både vest, nord og syd for byen. Er man rigtig hardcore shopper, tager man ud til de små fabrikker, hvor produktionen foregår..
Udsalg løber af stablen to gange om året begyndende omkring d. 10 januar og omkring d. 10. juli - outlets’ene holder også udsalg.
 
Firenzeguide.dk / Tel: +39 055 754 958 / Mobil: +39 33 8975 6293 / E-mail: info@firenzeguide.dk
Lav din egen hjemmeside med mono.net